Sista dygnet på läger

Sista dygnet på ett läger brukar vara intensivt och det här lägret var inget undantag. Först en normal dag med program-aktiviteter, sedan avslutnings-show, disko för Äventyrarna (stängde vid midnatt) och Utmanarna (stängde 03.00). Därefter väckning 06.00 för att hinna riva och återställa vår by innan bussen går klockan 11.00. Puh.

För att hinna tjuvstartade vi rivningen lite. Flaggstången och portalen tog vi ner under fredags-eftermiddagen redan. Vi demonterade också en del av bordet i matsalen för att kunna lagra packning ifall det skulle regna under lördagen.

Fredag kväll

Avslutnings-ceremonin började klockan 20.00 efter att alla scouter samlats på sina hubbar åldersvis. Så publiken bestod av hav med Upptäckare, Äventyrare, Utmanare och funktionärer. Strax efter showens inledning sprang representanter för de olika ålders-grenarna in till scenen med flaggor.
Frida Braxell med band spelade lägerlåten. Det var lite prisutdelningar och återlämnande av stadsnycklarna. Scouternas generalsekreterare talade innan det var dags för lägrets höjdpunkt: kungen.

Scouter älskar kungen - det märks. Kungen höll ett tal där han mindes sin tid som scout och vad det betytt för honom under hela hans liv. Han tackade alla ledare och funktionärer som gjort lägret möjligt och som gör scouting möjligt varje dag. Det är kul att lyssna på kungen när han talar om scouting, det märks att det kommer från hjärtat och att han brinner för det. För kungen är det säkert också kul, han har närmast rockstjärne-status i scoutkretsar. Han avslutade sitt tal med att göra raketen. Efteråt berättade han att han gjort raketen på USAs nationella Jamboree för ett par veckor sedan. Trots att de var 40000 lät det bättre om oss - så vi gjorde den igen.

Showen avslutades med att Peg Parnevik spelade några låtar.

Efter showens avslutande (runt 22.00) gick vi tillbaka till byn och åt kvällsmat. Upptäckarna gick och la sig, Äventyrarna och Utmanarna gick till sina respektive diskon. Under tiden rev vi ledare köket.

Våra scouter är kloka, eftersom de visste att de måste upp klockan 06.00 såg de till att komma i säng i rimlig tid så att de skulle komma upp.

Lördag morgon

Vi ledare steg upp 05.45 och började packa vår personliga packning. Klockan 06.00 väckte vi scouterna så att de kunde börja packa sina saker. När packningen var klar och de flesta tälten packats åt vi frukost. Sedan rev vi matsalen och diskbänken.

Slutligen fraktade vi bort all vår packning och lägerutrustning till en gräsplätt i närheten av busshållplatserna så att lastningen av bussen skulle gå snabbt. När vi gjorde detta passerade vi den stad som Äventyrarna byggt som en program-aktivitet under lägret: Umoja city. Här har de övat både stadsplanering, bambu-surrning och design.

Tack vare att alla hjälptes åt så bra blev vi klara med rivningen en timme innan vi hade beräknat. Vi hade turen att bussen redan var i närheten och kunde därför ändra avgångstid till 10.30.

Efter avsyning med hjälp av en av lägrets funktionärer kunde vi konstatera att vi lämnat vårt byområde i utmärkt skick, alla hål täppta, allt skräp bortfraktat och sorterat.


Ca en timme efter avfärd tog vi 45 minuters lunchpaus och åt "baguetterna" som lägret skickat med oss som färdkost. Baguetterna visade sig vara Polarbröd och var nog lågvattenmärket vad gäller maten under lägret. Under färden fram till Örkeljunga där vi åt passade vi ledare på att utvärdera hur det fungerat i vår by under lägret - det finns alltid erfarenheter att dokumentera.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarlägret på Kragenäs är igång!

Lägerbål i Kragenäs