Turister i storstaden

Igårkväll trodde jag att det inte kunde bli kallare på nätterna än vad de redan var. Jag kan nu erkänna att jag hade fel, det är absolut möjligt att sänka temperaturen lite till. Om det blir kallare än såhär kommer jag vakna upp utan tår (och jag behåller gärna de tår jag har).

Efter en frukos bestående av bulgurgröt (?) och en kort bussresa steg 50 förväntansfulla scouter av bussen i centrala Brno, redo att testa på livet som riktiga turister. Första stopp: Turistinformationen. Vi lyckades hitta en människa som pratade fantastisk engelska (i alla fall enligt de standards som tjeckernas engelska vanligtvis håller) och som förklarade ett eftersom det var måndag så var nästan hela stans turistverksamhet stängd men att det fanns en guidad tur (som var gratis) om 30 minuter vi kunde gå på. Sagt och gjort, 30 minuter senare stod vi på torget, jag och 10 andra scouter, redo för att lära oss lite mer om staden vi nyas anlänt till. Ingen av oss förväntade sig underverk och blev därför att lika chockade när guiden anlände.

Jag tror aldrig jag sett en mer positiv och exalterad människa. Han nästan hoppade fram längs vägarna och berättade med stor inlevelse om stadens historia samtidigt som han visades upp de ställen som besöks av lokalbefolkningen. Tyvärr var väldigt många av dessa barer (Brno är en studentstad i Tjeckien, den billiga ölens land) men vi hittade även flera fina kaféer (med många hipsterdrag) och en mobil glasskiosk som sålde vegansk glass (återigen lite hipsteraktigt). Glassen var väldigt god.

Lunchen åts på en pastaresturang som vi hittade tack vare ett tips från en svensk student vi krockade med på torget. Det var väldigt gott med ordentligt lagad pasta som inte serverades med okokta linser (även känt som standardlunch för alla vandringsparen). Eftermiddagen fylldes av mer upptäcktsfärder i innerstaden och en mysig stund i en park. Vi köpte och åt jordgubbar, hallon och blåbär och lyssnade på Bröderna Lejonhjärta (i korthet) samtidigt som vi slöade i solen.

När bussen tillbaka till scoutcentret åkte satt vi alla och vinkade hejdå till vår internetuppkoppling och var lyckliga över en mysig turistdag med glass och andra härligheter. Vissa pepprad över att få sova, andra över att sova för lite då de skulle titta på fotboll. Belgien mot Japan (det bor ca 50 belgiska scouter här också). Belgarna vann och de stora förlorarna var nog vår hörsel, som kanske aldrig kommer återhämta sig igen efter vinnarvrålet. Detta kommer ändå från mig som var 150m bort när matchen avslutades. Jag lider med alla som var i samma rum.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sommarlägret på Kragenäs är igång!

Lägerbål i Kragenäs